niedziela, 24 września 2017

10 ANTYBIOTYKÓW, KTÓRE MASZ W KUCHNI

   10 ANTYBIOTYKÓW, KTÓRE MASZ W KUCHNI

W ciągu ostatnich kilku dekad znacznie wzrosło użycie rozmaitych antybiotyków, co stało się dość niebezpieczne. Niestety nadużywanie bądź niewłaściwe stosowanie tego rodzaju leków doprowadzić może do sytuacji, gdy bakterie staną się odporne na owe środki. Poza tym preparaty takie powodują również spustoszenie w organizmie człowieka, likwidując nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również i te dobre oraz osłabiając odporność.
Dlatego warto sięgnąć po naturalne antybiotyki. A wiele z nich znajdziemy w naszej kuchni.

Kurkuma

Jest uważana za jeden z najlepszych ziołowych antybiotyków jaki można znaleźć, ma bowiem silne właściwości antybakteryjne. Jeśli połączymy ją z miodem, to wzmocnimy jej dobroczynne działanie i możemy stosować na przykład na wszelkiego rodzaju infekcje skórne.

Imbir

Ten naturalny antybiotyk pomaga przy leczeniu wielu problemów zdrowotnych wywołanych poprzez bakterie. Zawarte w nim związki fenolowe sprawiają, iż korzeń ma właściwości przeciwzapalne. Zobacz jak zastosować imbir w codziennej kuchni – poznaj 4 inspirujące przepisy.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy posiada nie tylko właściwości antyseptyczne, ale również i antybiotyczne. Przy tym działa on alkalizująco. To świetny produkt, który ułatwi nam kontrolę wagi, a przy tym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poczytaj więcej o leczniczej mocy octu jabłkowego.

Ekstrakt z pestek grejpfruta

Stwierdzono, że ekstrakt z pestek grejpfruta skutecznie działa na ponad 800 rodzajów wirusów i bakterii, a także wiele grzybów oraz pasożytów. Preparat ten posiada mnóstwo antyoksydantów, a równocześnie zwiększa odporność organizmu. Przy tym działa alkalizująco oraz korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Czosnek i cebula

Czosnek to nie tylko niezmiernie silny antybiotyk, ale również roślina, która działa przeciwwirusowo oraz antygrzybicznie. Badania wykazują, iż pomaga on chronić dobre bakterie, a równocześnie eliminuje te nieprzyjazne dla naszego organizmu. W dodatku wspiera cały układ odpornościowy. Oto 7 powodów, dla których warto jeść czosnek.
Cebula dodatkowo zawiera związki siarki, które wykazują działanie zbliżone do 


antybiotyków. Zarówno czosnek jak i cebula mogą być stosowane w leczeniu rozmaitych chorób, a w tym między innymi zapalenia ucha, zapalenia płuc, grypy czy przeziębienia.

Olej z oregano

Oprócz swoich ogromnych właściwości przeciwbakteryjnych, może też pomóc nam w trawieniu czy odchudzaniu. Olej z oregano świetnie zwalcza bakterie powodujące infekcje. Pomaga także w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego i to nawet tych wywołanych przez drożdże. Tutaj możecie kupić taki polski olejek, bez dodatków cukru i alkoholu.

Olej kokosowy

Ten olej posiada wiele korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim działa on jak naturalny antybiotyk, ale równocześnie ma też właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, wzmacniających układ odpornościowy.

Pieprz cayenne

Ta ostra papryka nie tylko stosowana jest od tysięcy lat jako przyprawa, ale również jako lek. Ma bowiem silne działanie antybiotykowe. Można więc używać jej przy rozmaitych schorzeniach, aby wspomóc leczenie.
Jak widać w naszej kuchni znajdziemy sporo produktów, które pomagają przy rozmaitych dolegliwościach. Nie należy więc od razu brać antybiotyków, gdyż w łagodniejszych stanach możemy poradzić sobie z chorobą w sposób bardziej naturalny oraz mniej inwazyjny dla organizmu.

ZRÓDŁO http://polakuleczsiesam.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz