poniedziałek, 29 maja 2017

ZIELNIK - TASZNIK POSPOLITY

                                                             TASZNIK POSPOLITY




Tasznik pospolity to roślina roczna lub dwuletnia dorastająca do 10-50 cm, o gałęziastej, ulistnionej łodydze. Występuje na polach, przydrożnych miedzach, nieużytkach, przychaciach. Jest to gatunek bardzo pospolity.
Surowcem leczniczym jest ziele. Zbiera się je w początkach kwitnienia ścinając roślinę wraz z liśćmi rozetowymi. Po oczyszczeniu suszy się dość często przewracając w temperaturze poniżej 40 stopni. Zaleca się przechowywanie w miejscu suchym w zamkniętym szczelnie opakowaniu. W skład tasznika pospolitego wchodzą; cholina, acetylocholinę, alkaloid bursynę, kwasy ograniczone oraz garbniki.
W dawnych czasach tasznik pospolity wykorzystywany był do celów spożywczych. Liście są jadalne nawet na surowo i smakują trochę jak rzeżucha, ale warto je zbierać jeszcze przed kwitnieniem, potem stają się bardziej piekące.
W medycynie tradycyjnej tasznik stosowany jest jako tamujący wszelkiego rodzaju krwawienia: w długotrwałych, obfitych, zbyt częstych i bolesnych krwawieniach menstruacyjnych, nieznacznych krwawieniach pomiędzy normalnymi menstruacjami, napięciu przedmiesiączkowym, a także miejscowo w krwawieniach z nosa i powierzchniowych skaleczeniach, oparzeniach, odleżynach, żylakach, w krwawieniach z przewodu pokarmowego, ponadto w celu obniżenia ciśnienia krwi, w podrażnieniu dróg moczowych, w stanach zapalnych pęcherza moczowego i gruczołu krokowego. Zewnętrznie używa się przy egzemach.
W medycynie tybetańskiej i chińskiej jest ważną rośliną leczniczą, stosowaną przeciw biegunkom oraz chorobom oczu, jako środek wzmacniający.
Macerat: 1 łyżkę ziela tasznika zalać szklanką letniej, przegotowanej wody. Po 5 godzinach odcedzić. Pić 3-5 razy dziennie po pół szklanki.
Wyciąg z dodatkiem krwawnika: po jednej łyżeczce lub krwawnika i tasznika przygotować i przyjmować jak wyżej.
Wyciąg z dodatkiem krwawnika: po jednej łyżeczce lub krwawnika i tasznika przygotować i przyjmować jak wyżej.
Sok: 10 dkg ziela przemleć przez maszynkę do mięsa i wycisnąć sok. Pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Nalewka z tasznika : 100 g świeżej lub suszonej rośliny zalewamy spirytusem (pół szklanki), zamykamy w szklanym naczyniu i odstawiamy na 10 dni, wstrząsamy. Później należy nalewkę dokładnie przefiltrować i przelać do ciemnej butelki. Pijemy po 8-10 kropli w przypadku nadmiernych krwawień miesiączkowychczy krwawień z przewodu pokarmowego i dróg moczowych.
W Niemczech i Austrii z tasznika przyrządza się zupy, jarzynę i sałatki. Korzeń jest stosowany w Azji jako zamiennik imbiru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz