piątek, 29 lipca 2016

SKORUPKI JAJ- KILKA ZASTOSOWAŃ

Pewnie jadasz kilka jaj tygodniowo, a skorupki lądują w koszu na śmieci. Wiadomo, że jaja są produktem wyjątkowo wszechstronnym i można z nich przygotować wiele pysznych potraw.
Jeszcze jakiś czas temu mówiono, że powinno się ograniczyć ich spożycie. Ostatnie badania udowodniły jednak, że posiadają ogromną ilość nutrientów, z których nie należy rezygnować.
O czym często nie zdajemy sobie sprawy to fakt, że skorupki jaj również są źródłem wielu właściwości, które można wykorzystać na bardzo dużo sposobów.

Przede wszystkim wapń. Szacuje się, że skorupki są zbudowane w 90% właśnie z tego minerału. Wpływa on na nasze kości, na układ sercowo-naczyniowy i zęby.
Wiesz, co można zrobić ze skorupkami jaj? Jeżeli nie, przeczytaj dzisiejszy artykuł.

Skorupki jaj a detoks

Skorupki jaj zawierają nutrienty, które pomagają skutecznie wyeliminowaćtoksyny z naszego organizmu.

Składniki

  • 5 skorupek jaj
  • 3 litry wody

Przygotowanie

  • Myjemy i miażdżymy skorupki w celu uzyskania swego rodzaju proszku. Mieszamy go z trzema litrami wody.
  • Zanim zaczniesz pijać przygotowany preparat, odczekaj 7 dni.

Sposób dawkowania

  • Po upływie przewidzianego tygodnia, wypijaj dwie szklanki dziennie.

  • Syrop na grypę i przeziębienia
  • Skorupki wymieszane z cytryną i miodem tworzą wspaniały syrop, który bardzoskutecznie leczy kaszel i inne symptomy grypy i przeziębienia.

    Składniki

    • 8 skorupek
    • 5 cytryn
    • 1 kilogram miodu pszczelego
    • 1 litr wody
    • Przygotowanie

      • Dokładnie umyj i sproszkuj skorupki jaj.
      • Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do sproszkowanych skorupek.
      • Wkładamy preparat do lodówki, żeby się zmiękczył, a potem mieszamy go z wodą i miodem.
      • Całość odstawiamy w suche i chłodne miejsce na 7 dni.

      Dawkowanie

      • Zażywamy jedną łyżkę stołową, 3 razy dziennie, codziennie (po każdym posiłku).
      • Kurację prowadzimy do momentu ustąpienia symptomów.

      Peeling domowej roboty

    • Ze względu na ich strukturę, skorupki mogą być użyte do przygotowania naturalnego peelingu. Usuniesz martwe komórki i będziesz mogła cieszyć się jędrną i dogłębnie oczyszczoną skórą.

      Składniki

      • 2 łyżki stołowe sproszkowanych skorupek
      • 1 białko

      Przygotowanie

      • Wystarczy sproszkować skorupki i dokładnie wymieszać je z białkiem.

      Sposób użycia

      • Nakładamy preparat (przy pomocy pędzelka) na całej powierzchni twarzy i czekamy aż całkowicie wyschnie.
      • Zmywamy ciepłą wodą. Używamy raz w tygodniu.
      • Nie polecamy tego peelingu osobom o wyjątkowo suchej cerze.

      Sposób na mocne paznokcie

    • Ze względu na dużą zawartość wapnia, dzięki skorupkom wzmocnimy naszepaznokcie.

      Składniki

      • ½ łyżeczki sproszkowanych skorupek jaj.
      • 1 bezbarwny lakier do paznokci.

      Przygotowanie

      • Proszek mieszamy z bezbarwnym lakierem do paznokci.

      Sposób użycia

      • Nakładamy lakier 3 razy w tygodniu. Możesz go używać bez ograniczeń.

      Naturalny nawóz

    • Wysoka zawartość minerałów, takich jak wapń, cynk, fosfor, mangan i żelazo, tworzy ze skorupek idealny nawóz do naszych kwiatów.

      Składniki

      • 10 skorupek

      Przygotowanie

      • Należy dokładnie sproszkować skorupki.

      Stosowanie

      • Wrzucamy proszek bezpośrednio do doniczek.
      • Nawóz stosujemy raz w miesiącu.
      • Wybielacz do tkanin

        Jeżeli zauważyłaś, że Twoje białe ubrania zaczęły żółknąć, skorzystaj z poniższego sposobu:

        Składniki

        • 3 skorupki jaj
        • Gaza

        Sposób przygotowania

        • Kawałki skorupek szczelnie owijamy gazą.

        Użycie

        Wkładamy przygotowany „wybielacz” – razem z ubraniami – do pralki.
        Jak widzisz, zastosowań jest wiele. Następnym razem zastanów się zanim wyrzucisz skorupki do śmietnika. To świetny produkt ekologiczny o wspaniałych właściwościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz